Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa

Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne włoskie jedzenie

Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. czytaj więcej o naszej restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film