Dania staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film