Zwykło się sądzić, że jeśli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa 100 arabica mielona
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkowicie różne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niesłychanie podobne, to jednakże się różnią.
Kawa
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok i ubóstwia ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać dogłębnie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.