Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. czytaj więcej o naszej restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film