najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

dobra kuchnia włoska w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których mogą o wiele poprawniej poznać Kraków i jego okolice.